Even voorstellen: de Waterhelden van Haarlemmermeer

24 november 2017

Afgelopen zomer haakte het platform Nudge goed in op de doelstellingen van Haarlemmermeer Waterproof met de competitie ‘Waterhelden gezocht’. Met slimme oplossingen om regenwater tijdelijk op te vangen maakten deelnemers kans op een mooi geldbedrag om het plan werkelijkheid te maken! Ook Haarlemmermeerse waterhelden streden mee waarvan er 2 in de top 5 belandden. Helaas grepen ze beiden net naast de prijzen, maar uiteraard zijn wij trots op deze Haarlemmermeerse waterhelden en stellen we ze graag even voor!

Maurice van Grasstek: De waterbestendige tuin

Maurice is een 25-jarige watermanagement student uit Rijsenhout en is geïnteresseerd in het vraagstuk hoe wij droge voeten kunnen houden in Nederland. Met zijn plan ‘De waterbestendige tuin’ kwam hij in de top 5 terecht: “In het kort is het een plan dat huizen en tuinen nog beter klimaatproof maakt, door middel van een groen dak op het huis en een infiltratievoorziening onder de grond in de (achter)tuin om zo het water beter te bufferen en minder afstroom te creëren naar de riolering tijdens regenbuien.”

Wat heeft je bewogen om mee te doen?
“Om mij heen zie ik veel mensen die graag hun tuin volledig betegeld hebben, waarbij ze weinig onderhoud als reden geven. Waterschappen daarentegen zien graag zo weinig mogelijk tegels in een tuin om zo de infiltratie van water te bevorderen. Na de lancering van de competitie tijdens de watertafels van Rijnland heb ik lang nagedacht over wat ik zou kunnen doen, totdat het op de terugweg van mijn bijbaan aan het stortregenen was en ik de tuinen en straten met veel verharding blank zag staan van het water, en de putten overstroomden. Toen dacht ik, hoe kunnen we dit beter laten infiltreren?”

Kijk voor het volledige plan van Maurice op de website van Nudge

Leerlingen Havo-4 Haarlemmermeer Lyceum: Zuidrand rainproof again

Joep Bost en Willem van Ham, docenten aardrijkskunde op het Haarlemmermeer Lyceum Zuidrand, hebben samen met de leerlingen van Havo-4 gekeken naar de mogelijkheden voor het waterproof maken van de school. De leerlingen kwamen met zowel simpele maar doeltreffende oplossingen, als ‘out-of-the-box’ – oplossingen. De door de leerlingen bedachte oplossingen zijn drieledig: 1) waterberging en gefaseerde afvoer, 2) het zichtbaar maken van het vele water en 3) een multifunctioneel schoolplein.

Wat heeft jullie bewogen om mee te doen?
“Omdat ons schoolplein grotendeels uit tegels bestaat, wordt al het regenwater dat op het dak/schoolplein valt linea recta afgevoerd naar het riool. Een onwenselijke situatie; de riolen kunnen deze hoeveelheden niet aan. Tijdens een hevige zomerse bui van 15 mm valt er 84.000 liter water op onze school. Met name het besef van de grote hoeveelheid water die afgevoerd moet worden was een echte eyeopener voor de leerlingen. Dit water moet vertraagd worden afgevoerd om problemen te voorkomen. Deze probleemstelling paste perfect in het examenonderwerp ‘Leefomgeving/Wateroverlast’. Uiteindelijk zijn de plannen ook aan de schoolleiding gepresenteerd: al met al dus een spannende maar erg leerzame ervaring voor de leerlingen!”

Kijk voor de volledige plannen van de leeringen op de website van Nudge

Een schets en impressie van het waterplein uit de plannen van de leerlingen: