Regenwatervijver

Maak ook een regenwatervijver!

Gepubliceerd: 4 april 2019

Heb jij een regenwatervijver in je tuin? Heel goed! Deze vijver helpt Haarlemmermeer Waterproof te maken. Doordat water in de vijver wordt opgevangen sijpelt het langzamer in de grond. Zo werkt de vijver als een buffer.

Demonstratie opstelling

Op het kantoor van NMCX stond een demonstratie vijver met goudvissen, gecombineerd met andere waterproof oplossingen. De vijver was via een aqua verbonden met een groendak. Het water uit de vijver werd met een pomp het groene dak op gepompt. Zo werden de uitwerpselen van de visjes, mest voor het dak. Dit is een circulair systeem.

Zorg buiten voor een overloop

Heb je zo’n systeem buiten, dan loopt het regenwater van het groene dak, eventueel via een aquaponics, in de vijver en kan het daar rustig in de grond infiltreren. Zorg wel ook altijd dat de vijver een mogelijkheid heeft om over te lopen. Liever niet naar het riool, maar wel naar bijvoorbeeld een andere plek in de tuin of een sloot.

Wil jij ook een regenwatervijver?

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Een groen dak

Met een groen dak houd je water vast, vertraag je de afvoer richting het riool, verfraai je de buurt, vergroot je de biodiversiteit en verkoel je de…

Regenton in de tuin

Zaag je regenpijp door en plaats er een regenton onder. Zo verdwijnt het (schone) regenwater niet in het riool, maar kun je het zelf gebruiken…

Stenen eruit, groen, grond en/of grind erin

Tegels in de tuin zorgen ervoor dat het water snel wegstroomt en niet opgeslagen kan…