Een groen dak

Een groen dak aanleggen? Fluitje van een cent!

Gepubliceerd: 1 oktober 2018

Tim Huijboom legde recent zelf verschillende groene daken aan. “Als je alles eenmaal boven op je dak hebt, is het een fluitje van een cent,” vertelt hij. “We kozen voor een basis groen dak om verschillende redenen. Heel praktisch: een basisdak kun je zelf aanleggen en de bestaande constructie van ons dak kan dit hebben. En dan is er het kostenplaatje: een basisgroendak is gewoon een stuk goedkoper. En zeker betaalbaar nu we gebruik konden maken van de subsidie die de gemeente beschikbaar had. Verder vinden we de Sedum-plantjes zelf erg leuk, ze hebben weinig onderhoud nodig en zijn redelijk robuust.” 

Goede voorbereiding is het halve werk 

Tim is zeer positief over het zelf aanleggen van een groen dak: “We hebben ons goed voorbereid (familie geregeld om te helpen en ruim tijd ingepland voor de aanleg) en alle spullen online besteld. De bestelling werd keurig voor de deur afgeleverd op een pallet. Het grootste gedoe was alles naar het dak krijgen: de zakken grind, het substraat en de Sedumrollen wegen allemaal zo rond de 20 kilo per stuk. We moesten flink wat keren de ladder op om alles boven te krijgen, 1 zak of rol per keer.” 

Vele handen maken licht werk 

Tijdens de aanleg hadden we 4 familieleden gevraagd om te helpen. Het aanleggen was vervolgens kinderspel. Eerst het worteldoek (vastleggen met zakken grind of substraat, tegen het wegwaaien), dan de drainage mat (kegels omlaag zodat ze water vast houden en vast leggen tegen waaien), dan het substraat verdelen (hoopjes maken en uitspreiden met een lat), randje grind om het geheel strooien en als laatste de sedummatten uitrollen. Al met al waren we per dak zo’n 4 uur bezig, ieder dak heeft een oppervlak van ca. 20m². Gezellig om met elkaar te doen en achteraf kun je trots zijn op het resultaat, omdat je het zelf heb aangelegd.” 

Isolatie en uitzicht 

Grote voordelen van het groene dak zijn volgens Tim isolatie en uitzicht: We konden het vroeger horen regenen op ons dak. Nu niet meer, dat is heel fijn. Verder zouden we ook minder last van de hitte en kou moeten hebben door de extra isolatie die het dak geeft, maar dat moeten we nog merken, want we hebben de daken pas net. De plantjes zijn nu al erg leuk om te zien. We kijken iedere dag als we opstaan of naar beneden gaan uit op een groen dak, in plaats van zwarte (saaie) dakbedekking.” 

Ook een groen dak? 

Wil jij ook een groen dak? Lees hier meer over groene daken! 

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Regenwater schutting

Je kunt regenwater ook (verticaal) opslaan met bijvoorbeeld een regenwaterschutting. Een schutting van 1 meter breed kan al gauw zo’n 300L regenwater opslaan…

Open goot

Open goten kunnen regenwater vanaf de afgekoppelde regenpijp leiden naar een sloot of een vijver waar het water gebufferd kan worden en langzaam kan infiltreren. Open goten…

Wateropslag in de bodem

Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar een infiltratievoorziening in de tuin in de vorm van een greppel…