Cruquius Museum en NMCX Centrum voor Duurzaamheid gaan samen voor een waterproof Haarlemmermeer

15 mei 2017

Tijdens het Nationale Gemalenweekend dat afgelopen weekend plaatsvond trapten het Cruquius Museum en NMCX Centrum voor Duurzaamheid hun samenwerking af waarin ze museumbezoekers uitgebreider gaan informeren over het drooghouden van Haarlemmermeer. Het Cruquiusgemaal legde meer dan 160 jaar geleden het Haarlemmermeer droog. Door het veranderend klimaat wordt de polder weer natter. De riolen en nog in bedrijf zijnde gemalen kunnen de steeds vaker voorkomende hevige regenval niet aan. Hoe houden we de voeten nu droog? NMCX is daarom in 2016 gestart met de campagne ‘Haarlemmermeer Waterproof’ met als doel Haarlemmermeer bestand te maken tegen de regenval én het gratis regenwater beter te benutten.

De Cruquius maakte de polder, samen houden we de polder Waterproof!

Het Cruquius gemaal is één van de drie gemalen waarmee het Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is droog gepompt. Het Cruquius Museum vertelt over deze droogmaking en eeuwenlange strijd tegen het water. “We vinden het belangrijk om het publiek te informeren over deze strijd, en de uitdagingen die we tegenwoordig hebben. We moeten meebewegen met de klimatologische veranderingen. Met onze vaste presentatie, met de rondleidingen, educatie en publicaties laten we weten dat ook in de toekomst lef en innovatie nodig is om droge voeten te houden in Nederland. Met behulp van NMCX wordt dat nu uitgebreid met de onderdelen van de campagne Haarlemmermeer Waterproof.” Aldus Elise van Melis, directeur van Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius.

Samen maken we Haarlemmermeer Waterproo

“Het waterproof maken van Haarlemmermeer moeten we echt samendoen”, geeft Erna Krommendijk, projectleider Haarlemmermeer Waterproof bij NMCX aan. “Waterschap, gemeente en bewoners kunnen ieder een eigen bijdrage leveren om Haarlemmermeer droog te houden bij de enorme hoosbuien die we tegenwoordig af en toe meemaken”. In zogenaamde ‘versteende’ gebieden is veel steen en weinig groen te vinden. Het water van de heftige regenbuien kan hierdoor niet weg, en dit zorgt voor veel overlast en schade. Dit betekent dat we het in de versteende gebieden anders aan moeten pakken. Iedereen kan hieraan bijdragen. “Met een groene, natuurlijke tuin zorg je ervoor dat het regenwater niet via de tuin jouw huis of dat van je buren binnenstroomt en creëer je een spons die het water een tijdje vasthoudt”. En niet onbelangrijk: een groene tuin is ook nog een mooie plek om te ontspannen, zorgt voor een gezondere luchtkwaliteit, meer verkoeling tijdens hete dagen, én bespaart water door de opvang van regenwater dat langzaam, als een spons, wordt afgegeven in drogere tijden. “Het Cruquius Museum is een mooi platform om dit verhaal te vertellen.”